BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Quina és la seva preferència a l'hora de viatjar

jueves, 18 de febrero de 2010

El vOluntariat...




El voluntariat és el conjunt de persones que dediquen una part del seu temps lliure a realitzar una acció al servei dels altres o de la comunitat en general, sense esperar res a canvi. Els voluntaris efectuen un servei de tipus cívic o social com a compromís d’actuació a favor de la societat i de la persona.

Voluntariat és una paraula que fa referència a una realitat molt àmplia i diversa. Des del voluntariat social, que realitza un servei a persones i col·lectius, fins al voluntariat de tipus cívic, que actua en un sentit més ampli al servei de la societat, sigui per la vida sociocultural, per la cultura, per la natura, etc.

D'altra banda, el voluntariat actua damunt una realitat canviant ja que contínuament apareixen noves necessitats a què el voluntari pot fer front. En general, però, podem classificar-lo en cinc grans àmbits:

  • Voluntariat social: els destinataris són les persones o col·lectius amb algun dèficit o característica problemàtica que dificulta la seva plena integració i el seu benestar social (disminuïts, malalts, pobres, transeünts, immigrants, persones amb risc social,...). Es fa un ajut de tipus assistencial, preventiu i de suport, amb intervencions personalitzades.
  • Voluntariat comunitari: conjunt molt divers d'intervencions cíviques que es basen en la promoció de la participació i de la vida associativa. Realitzen una dinamització del seu entorn sociocultural i faciliten canals d'integració de les persones a la vida social. Hi trobem associacions de veïns, centres comunitaris, educació en el lleure, associacions esportives, etc.
  • Voluntariat cultural: l'objecte de l'acció és la cultura del país i es treballa en tasques com la dinamització de la cultura popular i tradicional, la producció artística, la defensa del patrimoni cultural, el voluntariat lingüístic, etc.
  • Voluntariat ambiental: l'objecte de l'acció és la natura i el medi en general. Es treballa amb grups naturalistes i de defensa del patrimoni natural, grups d'educació ambiental, de creació de consciència, etc.
  • Voluntariat de cooperació internacional: actuacions a favor d'altres països, especialment del tercer món, en una línia de cooperació internacional mitjançant l'educació per al desenvolupament, intercanvis, projectes al tercer món, camps de treball, accions d'emergència, etc.

Aquests són els cinc àmbits de voluntariat, però dins de cadascun és possible fer molts tipus d'accions diferents i fer un servei a diferents nivells d'intervenció. Per exemple, es pot orientar l'acció de cara a l'acompanyament personal de persones necessitades, o a la coordinació de la tasca d'aquest voluntaris, o al suport en la gestió de l'associació, o a l'organització d'activitats o campanyes concretes.

1 comentarios:

Antònia dijo...

Quin tema més interessant! Sense el voluntariat el món funcionaria molt pitjor, sort hi ha d'aquestes persones que fan coses per ajudar les altres.