BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Quina és la seva preferència a l'hora de viatjar

martes, 13 de abril de 2010

Guia d'Alimentació i Nutrició...

QUÈ ÉS L'ALIMENTACIÓ I LA NUTRICIÓ?
L'alimentació abarca des del moment en que seleccionam un aliment de al gran disponibilitat alimentària que tenim avui en el dia fins que ens posam aquell aliment seleccionat a la boca.L'alimentació la podem educar des de petits ¡: aprenem a seleccionar, a escollir.

OBJECTIUS DE LA NUTRICIÓ

Objectiu principal o primordial: els aliments contenen unes substàncies anomenades NUTRIENTS que son que són la font d'energia per que el nostre organisme funcioni correctament .
Llavors si vostraltres vou comprau un cotxe que funciona amb combustible diesel i per tal d'estalviar hi posau benzina tots tenim molt clar que no funcionarà. Això és el que passa amb el nostre cos; ell necesita un tipus concret de nutrients per funcionar, si aquests no són de qualitat o quantitat recomenada el nostre motor no funcionarà bé
ALTRES OJECTIUS AFEGITS AL LLARG DE L'HISTÒRIA:

-De plaer: al llarg de la història veim com les societats hem anat donant connotacions de plaer o alguns aliments associant-los amb moments de relax, de festa...Aquest fet és degut a la sensació que produeixen aquests aliments quans els tenims dins la boca .Normalment aquests aliments es caracteritzen per contenir més greixos i sucres.

-D'actes socials: Pensau per exemple els caps de setmana que volem quedar ams amics o família el que feiem és organitzar diners o sopars, quedar a una cafeteria per prendre alguna cosa...

-Els aliments com una manera de canviar físicament el nostre cos: derrerament apareixen mites que relacionen els aliments amb objectius estètics com són: café o cocacola com a cremadors de greixops, la fruita i verdura com a diurètic per prendre volum, menjar molta carn per pasar més muscul...

ELS OBJECTIUS QUE TENIM MÉS PRESENTS SÓN ELS DE L'APARTAT B. PERÒ PENSA QUE LA BASE DE L'ALIMENTACIÓ ÉS LA DE COMBUSTIBLE.!

VALORACIÓ NUTRICIONAL I INGESTA CALÒRICA DIÀRIA

La valoració nutricional ens serveix per determinar el nostre estat de salut en relació a l'alimentació. Bàsicament la valoració nutricional ve determinada per:

Pes: el kg que pesam en aquest moment

Pes saludable: és aquell per que es manté estable amb el temps i amb el que no tenim cap tipus de problema de salut.
Pes ideal: la mateixa paraula ho diu! És un pes ideal o teòric calculat de manera científica.Pensa que el pes depèn de factors esterns com esports, constitucio , habits alimentaris...per tant a vegades és impossible aconseguir aquests pes ideal
Pes desitjat: és el pes que cadascu de manera subjectiva desitja tenir en base a uns ideals i estereotips que ens hem creat. A l'adolescència és molt típic tenir un pes desitjat però a vegades no coincideix amb el pes saludable.

Talla: és l'alçada mesurada en metres o cintímetres
Índex de Massa Corporal(IMC): és un index que relaciona el pes amb la talla i es calcula dividint el pes entre la talla en metres al quadrat.
El número resultant el podem classificar en uns intervals i podem sabre si el nostre pes és adequat, sobrepes o obesitat.

En el cas d'adults a partir de 19 anys el intervals són:
20 o 25: Normopes o pes saludable
25 a 30: sobrepes
Més de 30: obesitat

Si tenim meny de 19 anys el número resultant ho hem de representar damunt gràfiques de percentils per poder sabre si el nostre pes és el que toca. (exemple gràfica adjunt).
AUTOESTIMA I IMATGE PERSONAL RELACIONADA AMB L'ALIMENTACIÓ

La imatge que cada individu té del seu propi cos és molt subjectiva i no necessàriament ocincideix amb la que de ell tenen els altres.

L'adolescència és l'etapa en la que el nostre organisme sofreix grans canvis i és el període en que els joves mostren més interés per tenir una determinada aparença física i agradar als altres.

Qwuest fet fa que molts adolescents que veuen com el seu cos està canviant ràpidament es mostrin insegurs i intentin canviar-lo posant en marxa conductes poc saludables que poden pasar en risc la seva salut.
DIFERENTS MANERES DE PERDRE PES

Són diferents tipues de dietes que prometen pèrdues de pes molt ràpides a expenses de retirar de l'alimentació habitual alguns aliments necessaris pel nostre funcionament diari: Entre ellos cal destacar:

-Dietes hiperproteiques(practicades per esportistes): consisteix en eliminar l'arròs, pa pastes , cereals de berenar, llegums i fruites.

-Dietes repetitives d'un sol aliment: dieta de la pinya, de la xocolata, de la carxofa...consisteix en menjar tot el dia aquell aliment.

-Dieta d'atkins i montignac: dietes amb molta quantitat de greix i proteina.


b)Laxants, diurètics, fitoterapia: consisteis en prendre medicamnts per tal de reduir volum I perdre líquids

c)Suplement nutricionals substitutius: substituir menjades per barretes o batuts que en venen com a nutricionalment complets.

d)Esport: és una via adequada per perdre pes sempre i quant l'alimentació sigui correcta.
ELS GUPS D'ALIMENTS. FUNCIONS
Aliments energètics: són aquells rics en glúcids o hidrats de carboni (cereals, dolços, sucre, mel, etc) i lícipids (fruits secs, greixos i olis)
Aliments plàstics:són els rics en proteines(carn, peix, ous, llet i derivats, fruits secs, llegums)
Aliments reguladors:són els que , principalment , aporten vitamine, minerals i aligua(fruites i verdures principalmenti,la resta d'aliments en proporcions variables)

Els aliments energètics ens proveeixende l'energia necessària per a satisfer les necessitats del que s'anomena metabolisme basal (energia necessària per al manteniment de les funcions vitals, com a respiració , circulació etc) i de la nostra activitat física principalment; també per a processar els aliments al nostre cos necessitam una mica d'energia.

I finalment els aliments reguladors aporten els nutrients que s'encarreguen de cntrolar multitut de processos vitaals per al bon funcionament de l'organisme.

ALIMENTACIO EQUILIBRADA AL LLARG DEL DIA I AL LLARG DE LA SETMANA.

Ara ja sabem que quan menjam , a més de disfrutar, aportam al nostre cos totos els nutrients decessaris per a la vida; i que aquests es troben repartits en un bon grapat d'aliments de grup variats.
pot variar molt aquesta partida) sempre tendrem els mateixos doblrs (el pes es mantindrà estable). En canvi, si ingressam més dels que gastam , el compte "engreixa". Isi gastam més del que ingressam, resultarà un balanç negatiu quefarà que disminueixi el "saldo" (o sigui el kg)

És important evitar moviments sabtats al nostre "compte bancari". És a dir, ara menjar molt i aportar molta energia, ara menjar molt poc seguint una dieta restrictiva.Tor aixó acompanyat de
la pràctica d'activitat física, també de forma continuada i regular.





















Però, com repetim tots aquests aliments durant el dia per a arribar a menjar a tot?

COM PREPARTIR ELS GRUPS D'ALIMENTS???
FRUITA FRESCA...















CEREALS, pa, cereals tostados

















LACTIS,llet,iougurt,formatge




Les postres seran a base de fruita, encara que també podam inclour-hi un lacti (al llarg del dia hem de perdre 3 racions d'ambdós rups, així que el que no tingui a les postres es pot prendre entre hores)

I el greix d'elecció serà l'oli d'oliva.

El sopar serà més lleuger, però tendrà el mateix contingut que el dinar, encara que ams aliments diferents. Recordem que hem de sopar unes 2-3 hores abans d'anar a dormir per a fer bé la digestió.Però ma s'ha d'anar a dormir sense haver sopaR

Els berenars de mig matí a mig horabaixa seran a base de lacti, cereals i /o fruita.

TRANSTORNS ALIMENTARIS

Són un conjunt de desordres psicológics que alteren la pauta alimentària i que requereixen tractament a partir d'un equip terapèutic.

Els transtorns alimentaris m´s coneguts són l'anorèxia nerviosa i la abulimia nerviosa.

ANOREXIA NERVIOSA...





















QUÈ ÉS?
És una malaltia mental grau causada per diferents factors. És una malaltia multicasual provocada per factors biològics, psicològics i socioculturals afectant tot ells al patró alimentari habitual.
























Qué ès?
Transtorn caracteritzat per la ingestió de gran quantitat d'aliments hipercalòrics de manera compulsiva amb molt poc temps seguida de mesures compensatòries per evitar l'augment de pes (vòmits autoprovocats, u´s de laxants, excés exercici físic)


1-Vigrèxia: transtorns caracteritzats per ingerirm grans quantitats de proteines amb la finalitat de muscular.


2-Drunkoraxia:deixar de manejar durant hores o dies per compensar l'l'aportament calòric de les begudes alcohòliques


3-Ortorexia:preocupació pel menjar sa.

2 comentarios:

...miryam... dijo...

Bufff Lupe*... tendrás que explicar muchas cosas, hehe espero que te vaya bien! te deseo mucha suerte!!! besos

lupe romero bustos dijo...

Hola Miriam.!, Com aquestes?
a tu et desitjo molta sort també.!
i gràcies per passar-te pel meu bloc
un petonet afecte.!(K)