BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Quina és la seva preferència a l'hora de viatjar

miércoles, 5 de mayo de 2010

Tema libre "Turquia"...

Comentari personal: Per la seva història, per la diversitat de religions, pel exotismo dels seus paisatges pel seu singular sistema de vida he triat aquest tema per que em atrea muchisimo, tinc gran interes a conèixer aquest pais. Ha estat motiu d'inspiració per a poetes i musicos. Ojala tingui aquesta de poder conèixer-lo en profunditat.

Turquia (en turc: Türkiye), oficialment la República de Turquia (en turc: Türkiye Cumhuriyeti) és un Estat euroasiàtic que ocupa la península d'Antòlia al sud-oest de l'Àsial', així com Tràcia i Rumania als Balcans , regió del sud-est d'Europa . Turquia té frontera amb vuit països: Bulgària al nord-oest, Grècia a l'est, Geòrgia al nord-est, Armènia, Aserbaitjan i Iran a l'est, i Iraq i Síria al sud-est. Les fronteres marítimes són el mar Medirerranial sud, el mar Egeu a l'oest i el mar Negre al nord. El mar de Marrmara i els estrets turcs] separen Anatòlia de Tràcia, que delimiten les fronteres entre Àsia i Europa; per tant Turquia és un Estat transcontinental.

Atesa la seva localització estratègica entre dos continents, la cultura de Turquia és una mescla única de les tradicions orientals i occidentals. Hi van existir diverses entitats polítiques des de l'Antiguitat. Les tribus turques van envair el territori el segle XI. L'imperi Otomà va començar a expandir-se a partir del segle XIV . En l'actualitat, Turquia és una república constitucional, unitària, democràtica i secual , conformada després de la caiguda de l'imperi Otomà en la Primera Guerra Mundial. Des d'aleshores, Turquia s'ha integrat cada vegada més amb Occident i és membre de diverses organitzacions com ara el Consell d'Europa (1949), l'OTAN, (1952), l'OCDE (1961), l'OSCE (1973) i el G20 (1999). Turquia va començar les negociacions per convertir-se en membre ple de la Unió Europea el 2005, tot i que n'ha estat membre associat des de 1995. Turquia és classificada, segons algunes organitzacions com a país desenvolupat










Llengua...

El turc és l'única llengua oficial a tot l'Estat, una de les llengües oficials de Xipre, i és reconeguda com llengua regional al districte de Prizren de Kosovo , i una de les llengües oficials a diversos municipis de la República de Macedònia , país en què els turcs són més del 20% de la població total.

El turc d'Istanbul és la llengua estàndart oficial de Turquia. Hi existeixen, tanmateix, diversos dialectes, tot i la influència de l'estàndard utilitzat en els mitjans de comunicació i en el sistema educatiu des de 1930. No hi ha cap xifra oficial quant als usos lingüístics de la població turca, ja que els censos no en recull cap informació, de llengua, ni d'etnicitat o afiliació religiosa. Tot i així la Corporació Turca de Ràdio i Televisió, empresa pública, emet programes en diverses llengües locals i dialectes de l'àreb,bosnià, circassià, Kurd i zazaki.














Religió...

L'islamés la religió més practicada a Turquia; nominalment el 99% dels turcs són musulmans,dels quals més del 75% pertanyen a la branca sunni de l'islam. Una minoria considerable, de més del 20% de la població musulmana, està afiliada a la secta shi'a alevi. Els bektashi pertanyen a una ordre sufí de l'islam que és originària de Turquia, que té molts seguidors a la península dels Balcans. La escola del hanefisme de l'islam sunnita és organitzada per l'Estat, per mitjà del Departament dels Afers Religiosos, que control·la les mesquites i el clergat. La resta de la població professa el cristianisme, en especial les denominacions ortodoxagrega, apostòlica grega,apostòlica armènia, catòlica, ortodoxa síria i la protestant, així com el judaisme(sefardita i asquenazita)











La península d'Antòlia , també coneguda com l'Àsia Menor, ha estat una de les regions més habitades des de l'Antiguitat , atesa la seva localització com a intersecció entre Àsia i Europa. Els assentamentsoyuk, Cayonu, Nevali Cori, Hacilar, Gobekli Tepe i Mersin neolític de Catalh , són dels més antics del món. L'assentament de Troia començà des del Neolític i continuà fins a l'Edat de Ferro. Segons els registres històrics, els habitants de la península han parlat llenguesi, llemgues simitiques i llengues caucàsiques . De fet, atesa l'antiguitat de la llengua hitita i la llengua luvita, ambdues indoeuropees, alguns catedràtics han proposat que Anatòlia podria ser el centre hipotètic del qual s'estendrien totes les llengües d'aquesta família.




0 comentarios: